Nyhedsbrev november

Nyhedsbrev fra kredsen

Kære medlem

KMD
Som en del af jer ved, blev vi midt i efterårsferien mødt med noget af en nyhed: KMD har opkøbt MinUddannelse og vil på sigt satse på den platform og ikke på Educa, som vi jo har arbejdet med i nogen tid nu. KMD melder ud, at Educa stadig vil blive supporteret, men at al videreudvikling kommer til at ske i MinUddannelse.
Det fik Århus Kommune, som netop stod og skulle i gang med at tage Educa i brug, til at beslutte sig for MinUddannelse i stedet. Det store spørgsmål er nu: Hvad gør Sønderborg, Esbjerg, Randers, Morsø, Langeland og Lejre, som er nogle af de kommuner, der allerede HAR taget Educa i brug?

Sønderborg Lærerkreds har naturligvis været i kontakt med forvaltningen angående situationen.  Vi er noget forbløffede over den kundeservice – eller mangel på samme - som KMD har leveret. Det er vi nu ikke alene om. Både på kreds- og kommuneniveauer undrer man sig over, at man skal læse en sådan nyhed i Folkeskolen og at de berørte kunder ikke får direkte besked. Især, fordi vi godt ved, hvor meget tid, der er gået med at sætte sig ind i Educa. Tanken om at skulle starte forfra er næsten ikke til at bære og det trækker mange resurser i vores system. Resurser, der skal tages fra noget andet.

Groft sagt er der fire modeller:
- vi fortsætter i Educa
- vi overgår til MinUddannelse
- vi vælger et andet system, fx MeeBook
- vi finder på noget helt andet

Nogle vil måske tænke, om der ikke er en femte mulighed, der hedder, at vi dropper alt, der hedder læringsplatforme og bruger tiden på noget andet i stedet? Det er en besnærende tanke, især lige nu. Men alle kommuner er underlagt Brugerportalsinitiativet, som er en ide, der er født på Christiansborg (eller omegn) og det har vi pt ikke mulighed for at melde os ud af på kommuneniveau.

Et spørgsmål, vi har stillet er, om de forløb, der er i Educa, kan overflyttes, hvis man vælger en anden løsning?  KMD har oplyst, at eksisterende forløb kan flyttes til en anden platform. Det fremgår dog ikke hvilken platform, der er tale om. Er det kun til MinUddannelse, eller gør det sig også gældende for MeeBook, som er den konkurrerende platform?

Sønderborg Kommune har endnu ikke haft møde med KMD og de har også en del spørgsmål. Der er planlagt møde den 7. november og forvaltningen har lovet at melde ud, så snart de ved noget mere. I den mellemliggende periode er skolerne blevet bedt om at forsætte i Educa, det er især i forhold til uddannelsesparathedsvurderingerne, som der jo snart er deadline på.

It-styregruppen har også været samlet og holder møde med superbrugernetværket (bl.a. it-vejledere fra skolerne) den 24. november. Kredsen har bedt om, at der også inddrages lærere uden superbrugerstatus, så de kan være med til at opkvalificere en beslutning om et nyt system. Det er ikke noget, vi foreslår, fordi vi ikke har tillid til vores it-kyndige kolleger. Tværtimod. Men når der skal træffes beslutninger om, hvad der skal ske fremadrettet, er det vigtigt, at man får belyst en sag fra så mange vinkler som muligt. Og da alle lærere nu har gjort sig erfaringer med Educa, skulle der være mulighed for at sammenligne det, vi har med det, vi ser.  Der vil derfor også inddrages ikke-superbrugere i processen. Forvaltningen har derudover meldt ud til skolelederne, at uanset hvad vi ender med, så bliver beslutningen truffet i et tæt samarbejde mellem ledere og medarbejdere.

It-styregruppen har samtidig indkaldt udbyderne af både MinUddannelsen og Meebook til at præsentere deres systemer. De to udbydere dækker efterhånden de fleste kommuner. Hvad et sådant monopol vil betyde, er svært at spå om pt.

Vi vil naturligvis holde jer løbende orienterede om situationen.

På kredsstyrelsens vegne

 

Annette van Buren
Kredsformand

Emner

Målgruppe